Houtaantasters - Ongedierte Gids

Ongedierte

Houtworm of Boktor 

Hoe herken je houtaantasters?

Hout is een geweldig product welk gebruikt is en wordt bij de bouw van huizen, gebouwen, meubels en gebruiksvoorwerpen. Door de eeuwen heen hebben mensen hout voor vele doeleinden gebruikt. De natuurlijke uitstraling van hout en het gemak waarmee je het bewerkt en verwerkt, zorgen ervoor dat hout een geliefd bouwmateriaal is. Het is natuurlijk en veelal milieuvriendelijk bovendien. Helaas ook tal aan beestjes voelt zich prettig in zo’n ideaal materiaal uit de natuur. Helaas hebben ook veel beestjes hout nodig om te overleven dit noemen wij houtboorders. Daarin maken we een verschil tussen nat houtboorders (beestjes die in de boom terwijl hij nog leeft) zich inboren om voeding uit het hout te halen en aan de andere kant droog houtboorders. Deze laatste groet is vaak waar mensen ook last van hebben omdat deze zich voeden met verwerkt hout zoals uw vloer of dak beplating/bebalking, meubels en gebruiksvoorwerpen. Hierdoor vallen ze ook binnen de plaadierbestrijding of zoals als sommige nog noemen ongediertebestrijding. In vakjargon worden deze houtaantasters genoemt en we hebben voornamelijk last van 4 veel voorkomende houtaantasters; Houtwormkever, Huisbokter, Bonteknaagkever en de Spinthoutkever.

Sporen hiervan zijn te herkennen door bijvoorbeeld het vinden van boormeel die als hoopjes heel fijn zaagsel op de grond of op het zeil van uw motor of auto ligt. Een ander belangrijk detail zijn in en uitvlieg openingen zoals op de foto waar de uitvlieg openingen en boorgangen van een houtworm te zien zijn. (Op de foto zie je geschaafde planken vandaar dat de boorgangen zo duidelijk zijn).

 

Wespen en bijen

Kenmerken Houtaantasters

In en Uitvlieg openingen

Het vinden van hoopjes boormeel

Een lichtknagend geluid horen

Je vloer kraakt steeds vaker wanneer je er over heen loopt

Houtworm en Boktor informatie

Houtworm is de larve van een Houtwormkever en een kever boort zich in het hout ligt hier ongeveer 40 eitjes en gaat dan dood. Deze eitjes komen uit en worden in een cyclus van 1.5 tot 3.5 jaar weer een houtwormkever dan boort hij zich weer naar buiten om vervolgens zich weer op een ander stukje onbehandeld hout weer in te boren en zo de cyclus weer te herhalen. belangrijk om te weten is dat een houtworm normaal niet dieper dan 1cm komt en dat ze gemiddeld zo 3cm per dag in de lengte kunnen eten.

De huisbokter boort zich ook  in het hout deze legt echter ongeveer 60 eitjes die ook larves worden en ook deze larves eten ongeveer 3 cm per dag er is alleen een heel groot verschil met de houtwormkever. De huisboktor boort zich namelijk naar de kern van het hout en blijf tussen 5 tot 10 jaar in het hout voordat zijn cyclus weer herhaalt wordt. De constructie kan dus erg snel worden aangetast dusdanig dat het draagvermogen wegvalt of dat je door een vloer zakt.

In 3 eenvoudige stappen van ongedierte af!

1

Wat heb je nodig?
Vul je wensen in

2

Kom in contact
en ontvang offertes

3

Ongedierte wordt
vakkundig opgelost

Meer informatie?

Nulla quis lorem ut libero malesuada feugiat. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vivamus suscipit tortor eget felis porttitor volutpat. Donec rutrum congue leo eget malesuada. Proin eget tortor risus.

(085) 4000 100